Jastys » Specials » Fysiotherapie

Leuke weetjes en interessante theorieën binnen de fysio

Leuke weetjes en interessante theorieën binnen de fysio De fysiotherapie is een wetenschap die nog niet zolang erkend is als daadwerkelijk een wetenschap. Feit is dan ook dat deze constant blijft groeien. Meer en meer mensen hechten interesse en geloof aan het mogelijke van genezing door manipulaties enkel aan de oppervlakte van het lichaam.

Fysiotherapie als een groeiende wetenschap

De kinesitherapeut / fysiotherapeut is lang niet meer enkel een masseur. Doch wordt deze wetenschap vaak op die manier afgeschilderd. Feit is dat de albekende massage bijna niet meer gebruikt wordt in de revalidatiewetenschappen (met uitzondering van de sportfysio). Een berg van bijkomende principes zoals electrotherapie, rugscholing, oefentherapie, spierstretching, fasciatherapie,... maken het beeld van de fysiotherapeut compleet.

Van onbegrijpelijk tot logisch

Voor velen schrikt het doktersjargon, de Latijnse benamingen een beetje af. Het wordt gezien als zeer moeilijk en bijna onbegrijpelijk voor de patiënt. Het menselijk lichaam zit echter best simpel in elkaar. Vaak worden de theorieën op een dergelijk ingewikkelde manier verwoord waardoor de moeilijkheid niet de principes en de theoretische modellen is, maar het begrijpen van de zinnen waarmee ze worden uitgelegd. In deze special wordt er getracht enkele onderdelen van de anatomie en revalidatietechnieken op een begrijpelijke manier te verwoorden en de interesse voor deze studie te wekken.

Anatomie is een taal die eens onder de knie gekregen, een fluitje van een cent is. De onbegrijpelijke, afschrikkende en lange benamingen die heel moeilijk te verstaan lijken, vormen op die manier de makkelijkste termen puur gebaseerd op logica. Een van de spieren die bijvoorbeeld in de nekmusculatuur een belangrijke functie bezit is de musculus sternocleidomastoideus, voor leken een bijna onleesbaar en onbegrijpelijk woord. Ziehier wat de ontleding van het woord kan verduidelijken:
  • 'musculus' is simpelweg latijn voor spier
  • 'sterno' verwijst naar 'sternum' wat latijn is voor borstbeen
  • 'cleido' verwijst naar 'clavicula' wat latijn is voor sleutelbeen
  • 'mastoideus' verwijst naar een benige verhevenheid achter het oor
Samengevat is dus de musculus sternocleidomatoideus de spier die verloopt van achter het oor naar het borst- en sleutelbeen

Het verwonderlijke kunnen van het lichaam zal nooit volledig achterhaald worden. Mooi is dat, want het blijven zoeken naar verklaringen doet ons net verwonderen.
De tenniselleboog: biomechanica van de oorzaak

De tenniselleboog: biomechanica van de oorzaak

Een van de meest gekende medische aandoeningen die in de volksmond wordt gebruikt is de tenniselleboog, oftewel de epicondylitis lateralis. Iedereen heeft er dus al verscheidene keren van gehoord, maa…
Proprioceptieve Neuromusculaire Fascilitatie / PNF

Proprioceptieve Neuromusculaire Fascilitatie / PNF

De proprioceptieve neuromusculaire fascilitatie of kortweg PNF is een stretchtechniek die binnen de gezondheidszorg wordt toegepast om bepaalde bewegingen te vergemakkelijken. Hiertoe maakt men gebrui…
Waarom een kriebelhoest bij het kuisen van de oren?

Waarom een kriebelhoest bij het kuisen van de oren?

Een heleboel mensen hebben last van een kriebelige hoestbui bij het kuisen van de oren. Velen zullen zich al meerdere keren hebben afgevraagd "wat heeft hoesten in hemelsnaam met mijn oren te maken?".…
Gepubliceerd door Jastys op 04-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.